Alles over de batterij

De actieradius voor elektrische fietsen is het aantal kilometer dat je met een volgeladen batterij kan rijden. Frabrikanten geven doorgaans een actieradius aan die te bereiken is onder optimale omstandigheden. Hieronder vindt u enkele elementen die de actieradius kunnen beïnvloeden.

 • De energie die de batterij kan leveren in Wh (Watt/uur). Het aantal Wh van een batterij wordt bepaald door de capaciteit in Ah (Ampere/uur) en de spanning in Volt.
 • De ingestelde ondersteuning, bij veel ondersteuning (hoogste niveau op display) zal de batterij sneller leeg zijn, terwijl je op een lage ondersteuning meer kilometers zal kunnen afleggen.
 • De aard van de motor, zo zijn trapasmotoren doorgaans efficienter en zuiniger dan wielmotoren.
 • De bandenspanning heeft een grote impact.  De rolweerstand kan worden geminimaliseerd door de correcte bandenspanning. Tip : Rijd altijd met de maximaal toegestane bandenspanning.

Verder zijn er nog variabele invloeden zoals:

 1. Het vervoerde gewicht van fietser en baggage, hoe lager het gewicht hoe groter de actieradius.
 2. De temperatuur – Bij dalende temperaturen nemen de prestaties van een accu af, omdat de elektrische weerstand hoger wordt. In de winter moet daarom rekening gehouden worden met een lagere actieradius.
 3. Starten en remmen is net zoals bij een auto minder rendabel dan lange trajecten rijden met een zo constant mogelijke snelheid.
 4. Juist schakelen maakt ook e-biken efficiënter. Starten en klimmen doe je best in een zo laag mogelijke versnelling om dan afhankelijk van het terrein en je snelheid onhoog te schakelen.
 5. Probeer een trapfrequentie van 50 omwentelingen per minuut aan te houden om het rendement van je aandrijfunit te optimaliseren. Traag trappen kost veel energie.

Meestal geven de fietsdisplays aan hoeveel kilometer je nog kan afleggen in het gekozen ondersteuningsniveau.

HOEVEEL JAREN GAAT EEN BATTERIJ MEE

De nieuwste generatie batterijen en ook de meest  voorkomende op de markt zijn Lithium-Ion batterijen. In het algemeen verwachten fabrikanten dat Lithium-Ion-batterijen tot 5 jaar meegaan. Voor batterijen geldt de wettelijke garantieperiode van 2 jaar. Bij aankoop van een elektrische fiets geeft Ohmega-bikes alle richtlijnen nodig om een lange levensduur van je batterij te bekomen.

WAT KOST EEN BATTERIJ

Een van de grote kosten van een elektrische fiets is de batterij. Al naargelang de capaciteit van de batterij kan een Litium-Ion batterij al snel een 500 à 700 euro kosten.

Indien u vragen heeft over de capaciteit van uw batterijm kunnen wij deze voor u uitmeten vooraleer deze te vervangen.

De mogelijkheid om een batterij te regenereren. Contacteer ons voor meer informatie

 

EEN ZORGVULDIG BEHANDELDE BATTERIJ GAAT DES TE LANGER MEE.

Enkele tips en trics :

 • Laden doe je best in een droge omgeving en bij kamertemperatuur.
 • Vermijd een opslag van de batterij onder -10° of meer dan 45°C
 • Om te overwinteren bewaar je de accu het best bij een kamertemperatuur (of tussen 0 en 20°C). Vermijd het stockeren van een lege batterij, ideaal is een 3/4 opgeladen batterij.
 • Tijdens de winter raden wij je aan om de accu te stockeren en op te laden bij kamertemperatuur en pas kort voor het fietsen in de E-bike te plaatsen.
 • Reinigen doe je best met een vochtige doek. Let wel, verwijder de accu vooraleer u begint. Maak vooral nooit gebruik van een hogedrukreiniger, dit om de elektronische componenten te beschermen.
 • Haal steeds de accu van de fiets vooraleer deze te vervoeren. Vervoer de accu binnen in de auto.

Denkt u toch dat ondanks dit alles uw batterij niet goed meer functioneert, dan kan u steeds bij ons terecht om de gezondheidstoestand te laten meten. Wij controleren uw accu en geven u feedback over het aantal laadcyclussen.

HOEVEEL KOST HET OM EEN BATTERIJ OP TE LADEN

De kostprijs om een lege batterij te laden is afhankelijk van:

 • de Kwh prijs, die varieert van +/-0,50 € tot +/-0,60 € naargelang het tarief ( december 2015);
 • de capaciteit van de batterij, een batterij van 8 Ah zal minder energie kunnen opslaan dan een batterij van 10 Ah;
 • de spanning van de batterij, een batterij van 36 Volt kan meer energie opslaan dan een batterij van 24 Volt.

Een voorbeeld:

 1. Je fiets heeft een batterij van 10 Ah en 36 Volt en dus kan je batterij volgeladen een arbeid leveren van 360 Wh of 0,360 Kwh ( 10 Ah x 36V = 360 Wh).
 2. Als 1 Kwh (gemiddeld) 0,55 € kost, dan kost het volladen van je batterij 0,55 X 0,360 = 0,198 €.
 3. Als je een gemiddelde ondersteuning van de motor gebruikt, kost 100 km rijden minder dan 20 cent aan elektrische energie.

 

Afbeelding galerij

WAAROM OHMEGA-BIKES?

 • Expertise in de modernste technologiën
 • Professioneel advies.
 • Testrit mogelijk met verschillende modellen.
 • Alle modellen uit voorraad leverbaar.

 

Waarom Ohmega

 

Facebook

OPENINGSUREN

Maandag

gesloten

Dinsdag

09.00 - 12.30

13:30 - 18:00

Woensdag

09.00 - 12.30

13:30 - 18:00

Donderdag

09.00 - 12.30

13:30 - 18:00

Vrijdag

09.00 - 12.30

13:30 - 18:00

Zaterdag

09:00 - 17.00

Zondag

gesloten