Alles over elektrische fietsen

Jouw kracht en zoveel meer ....

Elektrische fietsen zijn ‘gewone’ fietsen die worden voorzien van een hulpmotor. Je trapt als bij een gewone fiets, maar de motor helpt mee. Je bepaalt zelf via het display hoeveel ondersteuning de motor mag geven.

De motor is een elektromotor die gebruik maakt van een oplaadbare batterij. In tegenstelling tot de brandstofmotor (benzine, diesel, …) is een dergelijke motor niet alleen veel geruislozer maar ook gezonder voor mens en milieu. Er komen immers geen nadelige verbrandingsgassen vrij.

WAT ZEGT DE WETGEVING

DE ELEKTRISCHE FIETS WORDT GELIJKGESTELD AAN EEN GEWONE FIETS ALS:

 • De extra hulp wordt door trapondersteuning gegeven. Dat wil zeggen dat de fiets enkel wordt aangedreven door een hulpmotor als je zelf blijft trappen. Als je stopt met trappen krijg je geen ondersteuning meer van de motor en de motor moet de ondersteuning onderbreken van zodra de fiets een snelheid van 25 km/uur bereikt.
 • De motor mag maximaal een vermogen hebben van 250 Watt, wat overeenkomt met ongeveer een derde van een PK.
 • Geen minimale leeftijd bepaald
 • Geen helmplicht
 • Geen rijbewijs vereist
 • Geen verzekering nodig
 • De fiets moet niet worden ingeschreven

Wel raden wij steeds aan een fietshelm te dragen, gezien de gemiddelde fietssnelheid hoger ligt dan bij een gewone fiets. Een familiale verzekering kan hier voldoende dekking geven.

Opgepast : indien het vermogen van de motor groter is dan 250W maar kleiner is dan 1000W wordt deze anders gecategoriseerd en is de minimale leeftijdsgrens van 16 jaar geldig.

Voor beide soort fietsen zijn de verkeersregels voor fietsers van kracht.

DE HIGH-SPEED ELECTRISCHE FIETS IS GELIJKGESTELD AAN EEN BROMFIETS KLASSE B :

 1. De elektrische fiets wordt High speed pedelec indien de motor een vermogen heeft van maximaal 4000W en en een trapondersteuning geeft tot 45 km/u.
 2. De fietser dient te beschikken over een rijbewijs AM (bromfietsrijbewijs) of een gewoon rijbewijs B (auto-rijbewijs) en dit ook steeds bij zich te hebben.
 3. Een verzekering is enkel verplicht indien de motor van de fiets autonoom ondersteuning geeft (dus zonder trappen). Voor de speed pedelec met traponderstuening wordt een familiale verzekering sterk aangeraden.
 4. Zowel de bestuurder als een eventuele passagier dienen een helm te dragen, (conform EN1078) die het achterhoofd en de slapen beschermd.
 5. De inschrijving is verplicht. Voor fietsen met verzekering gebeurd dit via WebDIV, voor fietsen zonder verzekering kan dit via DIV.
 6. Met de speedpedelec moet u de wegcode voor bromfietsen respecteren. Een specifiek verkeersbord met het symbool van een bromfiets en de letter P (speed pedelec) is van toepassing op de bestuurder van Speed Pedelecs.
 7. Voor meer informatie zie de link hieronder : http://www.wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/109-art9

Opgelet : een speed pedelec mag geen personen in een aanhangwagen vervoeren.

Momenteel is er een nieuwe wetgeving voor high speed fietsen in de maak, wij volgen de ontwikkelingen op de voet, en zullen u hier verder over informeren.

WELK TYPE ELEKTRISCHE FIETS KIEZEN

Een elektrische fiets moet goed bij u passen, net als je beste paar schoenen. Eerst proberen, daarna beslissen. Wat is de eerste indruk? … Eens een ander model of merk proberen … Uiteindelijk toch nog eens die eerste proberen …

Je koopt dus een elektrische fiets alleszins best ook door uit te proberen en te vergelijken! Ohmega-bikes biedt u die mogelijkheid tijdens de openingsuren of ook op afspraak. Je hebt het moeilijk om een keuze te maken? Ohmega-bikes biedt je de mogelijkheid om een elektrische fiets te huren. Voor een dag of bv. een weekend.

Contacteer ons voor meer informatie.

 

WAAROM OHMEGA-BIKES?

 • Expertise in de modernste technologiën
 • Professioneel advies.
 • Testrit mogelijk met verschillende modellen.
 • Alle modellen uit voorraad leverbaar.

 

Waarom Ohmega

 

Facebook

OPENINGSUREN

Maandag

gesloten

Dinsdag

09.00 - 12.30

13:30 - 18:00

Woensdag

09.00 - 12.30

13:30 - 18:00

Donderdag

09.00 - 12.30

13:30 - 18:00

Vrijdag

09.00 - 12.30

13:30 - 18:00

Zaterdag

09:00 - 17.00

Zondag

gesloten